Stap 1: Solliciteren

blogger Marije KustersNadat ik had bedacht dat ik graag een traineeship zou willen doen bij een Europese instelling, werd het tijd om me te oriënteren. Ik heb meerdere instellingen benaderd, maar stiekem hoopte ik dat het zou lukken bij de Europese Commissie, omdat zij zich bezighouden met het initiëren en handhaven van Europese wetten, iets wat ik uitvoerig had bestudeerd tijdens mijn studies. Vorig jaar heb ik het ook geprobeerd, maar toen kwam ik niet door de voorselectie heen. Dit geldt hopelijk als een aanmoediging het nogmaals te proberen als het niet lukt!

Het was duidelijk dat ik aan een flink project begon. Solliciteren bij de EU vereist nogal wat tijd en inspanning, dus ik heb er goed de tijd voor genomen. Voor de Commissie kan je je twee keer per jaar aanmelden, in augustus en januari. Afgelopen zomer heb ik het ‘Application Form’ zo uitgebreid mogelijk ingevuld. Via een vriendin van mij kwam ik in contact met een oud-trainee en ik heb haar vervolgens om advies gevraagd, zeker geen slecht idee! In november kreeg ik bericht. Ik was ‘pre-identified’ voor het Blue Book! Na het opsturen van de benodigde documenten kreeg ik begin december te horen dat ik was voorgeselecteerd en in het ‘Blue Book’ stond.

vlaggen voor gebouw ECNatuurlijk is het heel leuk om te horen dat het ‘Traineeships Office’ van de Commissie je goed genoeg vindt om stage te lopen. Maar daarmee ben je er nog lang niet. Er staan ongeveer vijf keer zoveel mensen in het Blue Book als worden geselecteerd. Je kan besluiten nog anderhalve maand te wachten, tot wanneer je bericht krijgt of je een ‘Official Placement Offer’ krijgt, of helaas wordt afgewezen. Je kunt ook proberen je kansen te vergroten door te lobbyen. Ik heb zelf ook gelobbyd, want niet geschoten is altijd mis! Niet iedereen stelt lobbyen op prijs, en het Traineeships Office raadt het af. Toch is het een manier om op te vallen, want op de lijst staan 2800 mensen, en hoe weten de afdelingen nou dat jij interesse hebt in wat zij doen?

Pijlsnel na het openen van het Blue Book werd ik gebeld door iemand van de Food Task Force bij DG Competition, of ik beschikbaar was voor een interview. Ik ben nu al in contact met andere trainees. Er zijn veel Facebookgroepen en fora waar trainees elkaar kunnen opzoeken. Sommige kandidaten zijn gewoon geselecteerd, zonder daarvoor iets te horen. Sommigen zijn gewoon afgewezen, zonder iets te horen en sommigen worden gebeld voor interviews en zijn wel of niet succesvol. Er zijn niet veel zekerheden helaas. Trainees die werden geïnterviewd vertelden vaak dat het een heel eenvoudig interview was, en dat vooral gevraagd werd of ze interesse hadden en dat was dat.

interview in progressMijn interview was anders en ik ben achteraf blij dat ik me goed had voorbereid. Ik werd geïnterviewd door twee heel aardige dames, die me flink pittige, vakinhoudelijke vragen stelden. En toen ineens zei een van hen: “Alors on continue en Français….”. Ja, ik moest dus vragen beantwoorden in het Frans. En daarna in het Spaans. Ik schrok me dood. Gelukkig had ik rekening gehouden met de mogelijkheid dat mijn talenkennis getest zou worden en raakte ik niet in paniek. 15 minuten na het interview belden ze terug, om te vertellen dat ze mij zouden gaan kiezen! In januari kreeg ik officieel bericht.

1 Maart moet ik me melden in Brussel. Meer over mijn voorbereidingen hiervoor en de start van mijn traineeship lees je in mijn volgende blog!