Economen, juristen en neurowetenschappers opgelet!

Op contractbasis aan de slag bij de Europese Commissie? Dit is je kans!

foto eigendom Europese UnieJe kunt je momenteel inschrijven als geïnteresseerde voor een positie als arbeidscontractant bij de Europese Commissie. De Commissie bouwt daarmee een database op van mensen die in aanmerking komen om op tijdelijke basis aan de slag te gaan op een van de beleids- of activiteitenterreinen. Op dit moment is met name behoefte aan economen, juristen en neurowetenschappers.

De Commissie is op zoek naar arbeidscontractanten op mbo-, hbo- en wo-niveau (functiegroepen II, III en IV), in de volgende vakgebieden: beleid, financiën, economie, audit, informatie- en communicatie, juridisch, statistiek, vertalen, secretariaat en project management.

Het merendeel van de contracten die worden aangeboden, bevinden zich in de belangrijkste standplaatsen van de Commissie: Brussel (België), Luxemburg (Luxemburg) en Ispra (Italië).

Arbeidscontractant

De Commissie zet arbeidscontractanten in om tijdelijke behoefte aan extra capaciteit in te vullen. Contracten hebben volgens de geldende regels een maximale duur van drie jaar.

Solliciteren

Solliciteren doe je door je in te schrijven via de EU CV Online databank. Je kunt hier een account aanmaken en je CV invullen, in het Engels, Frans of Duits. Volg vervolgens de stappen om te reageren op deze oproep voor arbeidscontractanten. Je kunt je inschrijven voor meerdere functiegroepen, mits je voldoet aan de formele voorwaarden. Probeer dit te beperken tot maximaal twee. Bij het inschrijven op meerdere functiegroepen kan dit een verkeerde indruk wekken.

Als je voldoet aan de voorwaarden word je opgenomen in een database. Wanneer de Commissie een vacature heeft die aansluit op je profiel, kun je benaderd worden voor een sollicitatiegesprek. Tip: stuur nadat je je hebt ingeschreven, je Europass cv naar de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU. Daar kan men voor je lobbyen. Stuur hiertoe je Europass cv naar bre-.

Er is op dit moment geen sluitingsdatum bekend. Wanneer de procedure sluit, zal dit uiterlijk een maand van te voren worden aangekondigd. Hou daarvoor de websites van EPSO en de Europese Commissie in de gaten.

Algemene toelatingseisen

Om in aanmerking te komen, moet je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

• Staatsburger zijn van één van de lidstaten van de Europese Unie

• Je beheerst een van de 24 officiële EU-talen zeer grondig

• Je hebt een behoorlijke kennis van het Engels, Frans of Duits

Specifieke toelatingseisen

• FG II: Een diploma van post-secundair hoger onderwijs (hbo), of een relevante beroepsopleiding (mbo), of een basisschooldiploma en de nodige relevante werkervaring

• FG III: Een diploma van post-secundair hoger onderwijs (hbo), of een diploma in het hoger secundair onderwijs (havo/vwo) en de nodige relevante werkervaring

• FG IV: Een diploma van een voltooide universitaire opleiding van ten minste drie jaar (wo), of mogelijk een diploma van een afgeronde hogere beroepsopleiding (hbo) op een van de relevante terreinen.

Meer informatie

Bovenstaand overzicht is slechts een beknopte samenvatting van de informatie op de website van de Europese Commissie en in de Oproep tot het indienen van blijken van belangstelling. Lees voor je solliciteert de ‘Oproep’ goed door, dit is de enige officiële bron waar je naar kunt verwijzen.

Meer weten over het werken als arbeidscontractant bij de EU? Kijk op onze website voor algemene informatie. Daar vind je ook een filmpje met daarin een arbeidscontractant aan het woord.

Vragen

Vragen over de selectieprocedure en kun je direct stellen aan de Europese Commissie. Contactinformatie vind je in de ‘Oproep’.