MBO of HBO opgeleid? Er zijn nu vacatures bij de EU!

Afgestudeerd in recht, boekhouding/financieel beheer of economie/financiën? Meld je aan!

EU Careers EPSOTot 14 januari staat de inschrijving voor een functie als assistent in een van de vakgebieden recht, boekhouding/financieel beheer of economie/financiën bij de Europese Unie open. Ben je afgestudeerd aan een mbo- of hbo-instelling en heb je een aantal jaren werkervaring, ben je op zoek naar nieuwe kansen en ben je internationaal ingesteld? Met een mbo- of hbo-achtergrond kun je bij de EU als zogenaamde ‘assistent’ aan de slag. Als assistent kun je een belangrijke rol spelen bij de interne werking van de EU-instellingen. De EU is op zoek naar professionals in beleidsondersteuning en bedrijfsvoering in de vakgebieden recht, boekhouding/financieel beheer of economie/financiën.

Wie kan solliciteren

Van 5 december tot 14 januari kan je je bij het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) inschrijven voor de selectieprocedure (concours). Met een hbo-diploma en minimaal drie jaar relevante werkervaring of een mbo-diploma en minimaal 6 jaar relevante werkervaring kun je je aanmelden voor deze selectieprocedure. Er worden mbo’ers en hbo’ers met een studie recht, boekhouding/financieel beheer of economie/financiën geworven. Het concours is een algemeen vergelijkend onderzoek aan de hand van een examen dat uit meerdere testrondes bestaat. De gehele selectieprocedure neemt ongeveer negen maanden in beslag.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit

Het concours voor mbo’ers en hbo’ers bestaat uit een elektronische inschrijving, een voorselectie per computer en een assessment van 1,5 dag in Brussel. De gehele procedure vanaf het moment van inschrijving tot het eind van de selectie zal verspreid over een periode van ongeveer negen maanden plaatsvinden. Als je het concours succesvol doorloopt, kun je aangeworven worden voor een functie als assistent bij een van de instellingen van de Europese Unie. Uitgebreidere informatie over de inhoud van de functies, de toelatingseisen voor dit concours en de inhoud van de selectierondes vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie.

Toelatingseisen

logo EUOm mee te mogen doen aan dit concours, moet je in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Staatsburger zijn van één van de lidstaten van de Europese Unie
 • Een mbo-diploma met in totaal minimaal zes jaar relevante werkervaring of een hbo-diploma met minimaal drie jaar relevante werkervaring. Voor alle opleidingen geldt dat deze verband moeten houden met de aard van de taken in de functie. Kijk voor meer informatie over deze diploma-eis in de instructie over het concours.
 • grondige kennis hebben van het Nederlands, behoorlijke kennis hebben van een van de volgende talen: Duits, Engels of Frans.

Hoe kun je je aanmelden?

Om mee te doen aan dit concours, moet je zowel een elektronische inschrijving als een compleet sollicitatiedossier indienen:

 • Elektronisch inschrijven doe je via je EPSO-account. Dit is een persoonlijk online profiel waarin je o.a. je diploma’s en opleidingen, je werkervaring, je talenkennis en je motivatie invult. Als je al eerder aan een concours meegedaan hebt, beschik je al over een account en kun je je daarmee aanmelden voor dit concours. Als je nog niet beschikt over een EPSO-account, kun je er een aanmaken via de website van EPSO.
 • In een later stadium zal EPSO je vragen om ook een compleet sollicitatiedossier per post op te sturen. Dit bevat het uitgeprinte en ondertekende sollicitatieformulier (zie je EPSO-account), samen met kopieën van een bewijs van staatsburgerschap (paspoort, identiteitskaart), diploma’s en/of certificaten, bewijzen van beroepservaring en bewijzen van talenkennis.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving en je sollicitatiedossier aan alle voorwaarden voldoen, raden we je met klem aan de leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken zorgvuldig door te nemen. EPSO heeft op YouTube een uitgebreide instructie staan over hoe je je moet aanmelden voor het concours. De deadline voor deze inschrijvingen is 14 januari 2014, om 12.00 uur ‘s middags. Wacht niet tot het laatste moment, gezien de grote hoeveelheid informatie die je moet aanleveren.

Tips en voorbereiding

tips en voorbereiding1. Begin ruim op tijd aan je inschrijving: het verzamelen van diploma’s en getuigschriften kost tijd, net als het formuleren van een sterke motivatie.

2. Wees nauwkeurig bij je elektronische inschrijving en het samenstellen van je sollicitatiedossier. Is het compleet? Voldoe je aan alle voorwaarden? Check bovenstaande aankondiging en leidraad voor dit concours.

3. Heb je je inschrijving afgerond en ingestuurd? Voorkom dat je de inschrijving voor de voorselectie mist! Check je EPSO-account minimaal 2 keer per week op nieuwe berichten, EPSO stuurt namelijk géén e-mail reminders.

4. Begin ruim op tijd met oefenen voor de voorselectie en het assessment. Je vaardigheden kun je trainen met behulp van de nuttige websites en literatuur waarnaar wij verwijzen op onze website. Ook op de website van EPSO is oefenmateriaal bij dit concours te vinden.

5. Investeer in je talenkennis. Lees kranten en vakliteratuur in de tweede taal die je bij het concours hebt gekozen.

6. Heb je vragen over het concours, of zou je graag eens kennismaken met andere concourskandidaten? Word dan lid van onze LinkedIn-groep en discussieer mee!

Meer informatie

Aankondiging van het concours voor assistenten
Leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken
Veelgestelde vragen op de website van EPSO

Kijk voor uitgebreide informatie over de selectieprocedures, de verschillende concoursen, het werken bij de EU, het leven in Brussel etc. op de YouTube pagina van EPSO.

Vragen

Vragen over de selectieprocedure en de inhoud van dit concours kun je direct aan EPSO stellen via de blogsite van EPSO of via de EPSO Facebookpagina.
Gerichte, persoonlijke vragen over dit concours? Stuur een e-mail naar .

Training voor het assessment

WerkenbijdeEU.nl organiseert trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken. Het is altijd zinvol je bij WerkenbijdeEU.nl te melden als je besluit deel te nemen aan dit concours. Op die manier kunnen we goed contact houden met je en je nader informeren gedurende het concours.

Studiefaciliteiten voor rijksambtenaren

logo rijksoverheidHeb je een uitnodiging ontvangen voor het assessment, doe je mee aan de assessmenttraining van WerkenbijdeEU.nl en ben je rijksambtenaar (ARAR)? Dan kun je gebruik maken van de volgende regeling voor studiefaciliteiten:

 • buitengewoon verlof voor de twee dagen assessmenttraining,
 • reiskostenvergoeding voor assessmenttraining,
 • kostenvergoeding van assessmenttraining (indien eigen bijdrage wordt gevraagd),
 • buitengewoon verlof voor deelname aan het assessment in Brussel,
 • reiskostenvergoeding voor assessment,
 • twee extra verlofdagen voor eigen voorbereiding (studie).

In totaal betekent dit vijf studieverlofdagen + vergoeding reis- en trainingskosten.

Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname EU-concours‘ en vraag bij je P-functionaris naar nadere informatie over deze regeling.