Life in Brussels

SjoerdHard werken, zo kun je een traineeship bij de Europese Commissie het best omschrijven. Natuurlijk heb je je mate van inzet zelf in de hand, maar als je echt wil gaan voor een ervaring waar je wat van leert, krijg je hier in ieder geval zeker de mogelijkheid. Persoonlijk vind ik de verscheidenheid aan werk het leukst. Het ene moment ben je bezig met de implementatie van een website voor kinderen die uitlegt wat de EU is (the Kids’ Corner) en even later help je een collega bij het schrijven van een artikel, of ben je met collega’s onderweg naar een conferentie of werkontmoeting in Londen.

Maar, hard werk moet beloond worden met leuke dingen en daar biedt deze stad er genoeg van. En als trainee hoef je je al helemaal niet te vervelen in je vrije uren. Voor elke persoonlijkheid is er wat te doen. Hou je van gezelligheid en ontmoet je graag nieuwe mensen? Dan is er altijd wel ergens een borrel aan de gang waar je mensen van over de hele wereld kunt ontmoeten en interessante discussies kunt voeren. Op maandag gaan veel trainees naar een bepaalde Irish pub dicht bij het Berlaymont-gebouw (het ‘Witte Huis’ van de Commissie) en de donderdag is gereserveerd voor drankjes op het Place du Luxembourg. Hou je je in sociaal verband liever met substantiële zaken bezig dan kun je je aansluiten bij een sub-committee. Sub-committees bestaan uit groepen trainees die zich focussen op specifieke shoppen in Brusselonderwerpen. Zo is er een solidarity sub-committee voor de mensen die zich geroepen voelen zich in te zetten voor eengoed doel, het career sub-committee om je te oriënteren op je loopbaan na het traineeship, een LGBT-sub-committee, en het talen-subcommittee voor mensen die bijvoorbeeld hun Frans of andere talen willen bijspijkeren. Al deze sub-committees vallen onder het Traineeship Committee dat ook elke week feesten organiseert waar je je prima kunt vermaken met je collega trainees. Daarnaast is het natuurlijk ook leuk om je niet alleen maar in het traineesfeertje te begeven maar ook met de echte Belgen te socializen. Wat je interesse ook heeft, in de grootste stad van de Benelux is ervoor iedereen wat te doen. Geniet van de architectuur, eet in een van de ontelbare restaurantjes of ga winkelen in deze stad die onlangs is uitgeroepen tot beste winkelstad van de Benelux. En niet zonder aanleiding want het aanbod is zeer divers (alhoewel Antwerpen wat knapper is, maar ook daar zit je per trein zo). Wat je ook doet, je hebt zoals je leest eigenlijk geen excuus om er geen fantastische tijd van te maken zolang je in Brussel verblijft!

Waar je je Brusselse traineevrienden ook maakt, is het in je Directoraat, gebouw, unit of tussen de mensen die je ontmoet tijdens het borrelen, je verzamelt al snel een hecht groepje mensen. Voor de meeste trainees is het ook de voorbeeld bouwstijl Horta in Brusseleerste keer dat ze in Brussel wonen en ook zij kennen er bijna niemand. Wat dat betreft is het net als toen je ging studeren; een nieuwe stad, nieuwe mensen. Niet iedereen vindt Brussel een even mooie plek en er wordt nogal eens over het weer en de architectuur geklaagd, maar op de juiste plekken en met de juiste mensen kun je het heerlijk naar je zin hebben. Daarom zou ik willen zeggen; maak er wat van en je zult de beste tijd van je werkzame leven (ook al is het pas net begonnen) tot nu toe hebben!