Is dit iets voor jou?

Jasarevic, VanessaToen ik in 2015 aan mijn traineeship bij Rijkswaterstaat begon had ik me nooit kunnen voorstellen dat ik uiteindelijk een kijkje in de keuken van de Europese Commissie zou mogen nemen als Legal Officer. Mijn reden om te gaan werken bij Rijkswaterstaat was simpel: ik voelde me geroepen tot een publieke taak, maar ik wilde wel vakinhoudelijk bezig zijn op hoog niveau. Daarnaast wist ik dat Rijkswaterstaat zich enorm inzet voor de ontwikkeling van haar medewerkers. Tijdens mijn tweede periode binnen mijn traineeship kreeg ik een mailtje van een collega die zelf bij de Europese Commissie gedetacheerd was geweest met de vraag: “Is dit niet iets voor jou?”. In het mailtje stond een oproep aan jonge en ambitieuze Nederlandse ambtenaren die interesse hadden om ervaring op te doen binnen hun eigen vakgebied op Europees niveau via het National Expert in Professional Training programma (NEPT). Je wordt dan vanuit je eigen Ministerie, in mijn geval het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, gedetacheerd bij de Europese Commissie voor een periode van 5 maanden.

Mijn eerste gedachte na het lezen van de mail was: wauw, wat een fantastische kans! Ik wist dat dit een once in a lifetime opportunity was. Met goedkeuring van mijn traineemanager heb ik me netwerken voor een traineeship bij de EUaangemeld voor het programma door mijn cv en uitgebreide sollicitatiebrief te sturen naar de Permanente Vertegenwoordiging (PV EU) van Nederland in Brussel. Binnen het NEPT-programma kiezen de permanente vertegenwoordigingen van elke lidstaat uiteindelijk wie mag meedoen aan het programma. Na lang wachten op het resultaat was dan daar het verlossende mailtje van de PV EU: ‘Graag brengen we je ervan op de hoogte dat je bent voorgeselecteerd voor een NEPT-plek vanaf oktober 2016!’ Vreugde, blijdschap…, maar ook paniek! Want nu kwam het moeilijkste gedeelte: lobbyen om jezelf van een plek te verzekeren. Dit betekent dat je afdelingen contacteert en hen probeert te overtuigen om jou te kiezen. Lobbyen is eng en lastig (dat hoor je van iedereen die zich aanmeldt, of het nou voor NEPT is of voor het Blue Book traineeship), want hoe weet je bij wie je terecht kunt en waar je op je plek bent qua werkzaamheden? En hoe weet je of het nou wel een ‘leuke’ afdeling is? Ik had het geluk dat ik zelf werd benaderd door enkele afdelingen. Uiteindelijk koos ik ervoor om te gaan werken bij DG MOVE, Mobiliteit en Vervoer, bij unit A4 Legal Matters and Infringements.

Is dit iets voor jou?Ik werk nu drie weken bij de Commissie en die drie weken zijn echt voorbij gevlogen. Ik leer ontzettend veel van mijn collega’s en voel me als een vis in het internationale water van Brussel. Je hoeft dus geen Blue Book trainee te zijn of mee te doen aan het concours om te werken bij de EU. Ook voor jonge ambtenaren met pit en drive is er plek om Europese ervaring op te doen. Het enige wat je je hoeft af te vragen is: Is dit niet iets voor jou?