Het jaar van de Europese verkiezingen is begonnen

‘No news is bad news’

Het jaar van de Europese verkiezingen is begonnen. Op 22 mei mogen alle Nederlanders naar de stembus om de toekomst van de EU mede te bepalen.

logo Europese VerkiezingenMijn unit is druk bezig met het voorbereiden van seminars voor journalisten en het coördineren van de verschillende activiteiten in de Europese hoofdsteden in aanloop naar de verkiezingen. Tegelijkertijd berichten de Europese media al driftig over wie de nieuwe President van de Commissie – voor het eerst verkozen door het Europees Parlement op basis van de verkiezingsuitslag – zal worden.

Dat ik in deze drukke politieke tijden mijn eigen rol mag vervullen is een voorrecht. Als onderdeel van mijn dagelijks werk analyseer ik de media ‘coverage’ in de verschillende lidstaten over de verkiezingen: wat zijn de belangrijkste invalshoeken, welke landen berichten het meest over de verkiezingen enzovoorts? Daarnaast – ter ondersteuning van de persvoorlichters in de lidstaten – werk ik aan concrete overzichten van de belangrijkste wetteksten van de afgelopen zittingsperiode van het Parlement.

Bij het DG Communicatie is het van belang om een zo neutraal mogelijke houding in te nemen wat betreft de informatievoorziening aan journalisten en Europese burgers. De zogenaamde ‘politisering’ van – bijvoorbeeld – de verkiezingscampagne is aan de verschillende politieke groepen zelf. Een duidelijk waardeoordeel over de genomen besluiten of de verwachte opkomst van EU-sceptische partijen wordt niet van ons verwacht.

Career & OpportunityMet nog maar een week te gaan tot het einde van mijn stage wordt het tijd om zowel terug als vooruit te kijken op mijn tijd in Brussel. Bij ons op de vloer zijn ‘toekomst’ en ‘carrière’ de onderwerpen van gesprek. De meesten willen het liefst in de ‘EU-bubble’ blijven en zij solliciteren dan ook flink op vacatures bij belangengroepen, communicatiebureaus en consultancies. Tot nu toe waren velen van ons bevangen door een soort naïeve zekerheid over de toekomst, maar nu begint toch echt de tijd te dringen om iets passends te vinden.

Ondanks het feit dat het Schuman traineeship niet per se garantie op een baan geeft, kan ik nu wel al terugkijken op een prachtige tijd die gekenmerkt werd door veel nieuwe indrukken en inzichten. In een periode van enkele maanden heb ik op een praktische wijze kennis gemaakt met het Europese Parlement en haar rol als medewetgever. Daarnaast – tijdens mijn werk in de unit – ben ik erachter gekomen dat je echt geen ‘superman’ hoeft te zijn om bij een Europese instelling aan de slag te gaan. Ik ben dan ook van plan om me in te schrijven voor het EU-concours in maart.