Het bijwonen van events is niet alleen erg interessant

maar vooral ook heel handig om te netwerken en alvast verder te kijken voor na je traineeship

Maud van der LooStagiair zijn in Brussel betekent dat je naast alle in- en externe meetings, het schrijven van briefings, speeches, notes en rapporten en het voorbereiden van multilaterale bijeenkomsten ook de mogelijkheid (en meestal de tijd) hebt andere events te bezoeken. En dat zijn er heel wat! Of je interesse nou ligt bij maritieme veiligheid in West-Afrika of bij de toekomst van de relatie tussen de EU en de ASEAN landen, bijna dagelijks zijn er wel lunch meetings, conferenties of paneldiscussies over zeer uiteenlopende onderwerpen waar je je voor kunt aanmelden.

Ik wissel mijn dagen op kantoor dus geregeld af met dit soort evenementen. Zo heb ik laatst een lezing bijgewoond van Samantha Power, de U.S. Permanent Representative voor de Verenigde Naties. Net terug van een bezoek aan de door ebola getroffen landen hield ze een zeer indrukwekkende toespraak die sommige mensen zelfs een traantje deed wegpinken. Ook bezocht ik de lezing Samantha Powerpremière van een documentaire over Afghanistan (een aanrader: http://youtu.be/m2dvqQxgAtg), als onderdeel van de campagne #donotforgetAfghanistan.

Geregeld kom je op zulke events Nederlandse politici tegen. Vorige week was ik bijvoorbeeld naar een evenement over de onderhandelingen voor de Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), met jawel, onze eigen Europarlementariër, Marietje Schaake (D66). De TTIP is momenteel hot topic in Brussel. En ondanks dat na zeven onderhandelingsrondes dit soort panels inmiddels tot de dagelijkse kost behoort voor de vijf sprekers, was dit aan hun enthousiasme niet te merken. Leuk extraatje: een tweet van Marietje Schaake liet zien dat niet alleen het publiek geïnteresseerd was, maar dat ook zij blij was te zien dat zoveel mensen interesse tonen in de TTIP.

Tractors voor Berlaymont als protest tegen de TTIPHoe actueel de TTIP wel niet is, bleek vorige week vrijdag nog maar eens. Op weg naar kantoor stond ik opeens tussen de tractors en plastic koeien: een demonstratie van Belgische boeren tegen de TTIP. Gelukkig kon ik via een omweg de EEAS bereiken en zat ik niet veel later, nog een enigszins naar vuur ruikend, weer achter m’n bureau.

Zoals je ziet sluiten de events die ik bezoek soms aan bij mijn werk hier bij de European External Action Service en soms ook niet, maar een ding hebben ze gemeen: ze zijn allemaal erg actueel. Het bijwonen van events is niet alleen erg interessant (en een leuke afwisseling) maar vooral ook heel handig om te netwerken en alvast verder te kijken voor na je traineeship: wie weet is de organiserende organisatie wel een potentiële werkgever of is een van de sprekers nog op zoek naar een assistent. En stiekem zijn de gratis lunches die er soms aan verbonden zijn ook niet verkeerd…