Even voorstellen: onze nieuwe blogger Geert Bukkems

Dag allemaal! Een historisch moment voor alle lezers van WerkenbijdeEU.nl

blogger Geert BukkemsDit is de eerste blog die geschreven is door een concoursdeelnemer. Ik hoop door het delen van mijn ervaringen de drempel te verlagen voor jullie om deel te nemen aan het concours. Ik zal in ieder geval de komende maanden mijn ervaringen met jullie delen en hopelijk nog veel langer.

Wie ben ik?

Ik heb een vermoeden dat ik niet de doorsnee concoursdeelnemer ben. Ik denk echter wel dat ik tot een groep mensen behoor die iets kan bijdragen aan de EU. De masterstudie die ik gedaan heb is Nieuwe Media en Digitale Cultuur. Het meest nuttige wat ik geleerd heb bij die studie is kritisch nadenken over theorieën die te maken hebben met nieuwe media. Ik was dus niet bezig met het bestuderen van sociale media als middel om te communiceren, maar vanaf een veel hoger abstractieniveau. Wat voor invloed hebben sociale media op onze samenleving? Ik denk bijvoorbeeld dat sociale media een substantiële bijdrage leveren aan het ‘succes’ van een groepering als IS. Wat zijn de succesfactoren van hun ‘sociale media strategie’ en hoe kunnen we dit bestrijden? Allemaal zaken die van een wezenlijk belang zijn bij het maken van beleid.

Een denkende doener

denkende doenerTijdens mijn studie kreeg ik vaak te horen dat ik iemand was die continu de neiging had om op zoek te gaan naar praktische oplossingen. Misschien ben ik daarom wel al tijdens mijn studie gaan zoeken naar plekken waar ik kennis kon toepassen. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan bij musea en lokale omroepen en het bleek dat mijn kennis daar goed van pas kwam. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd met een scriptie over het behoud van digitaal erfgoed binnen kleinere erfgoedinstellingen. De machtige Europese verzamelplaats voor erfgoed, Europeana, was een onderdeel van mijn analyse en het heeft nog steeds mijn oprechte zorg hoe het rijke ‘lokale’ erfgoed op een duurzame manier vastgelegd kan worden voor het nageslacht.

De startup wereld

Via mijn vrijwilligerswerk voor een lokale omroep belandde ik bij een snel groeiende technologie startup. Hier heb ik twee fantastische jaren gekend waarin ik ontzettend veel geleerd heb en aan den lijve heb mogen ondervinden hoe het is om onderdeel uit te maken van een startup. Aan de hand van diverse ervaren mentoren heb ik (in korte tijd) vele functies mogen bekleden binnen de organisatie. Ik heb ervaring opgedaan als projectleider van ICT-projecten en tevens heb ik enige tijd de aansturing van de ontwikkelafdeling gedaan.

Waarom de EU?

europa in de wereldHet werken bij een startup heeft me ook veel over mezelf geleerd. Mijn belangrijkste drijfveer in alles wat ik doe is de maatschappelijke impact die het heeft. Vandaar dat ik me op een gegeven moment ben gaan verdiepen in een baan bij de EU. Ik zie de Europese Unie als belangrijke motor voor maatschappelijke impact en ondanks de twijfelachtige reputatie die het instituut momenteel helaas voor velen heeft, denk ik dat het bestaan ervan nog steeds grote impact heeft op ons dagelijks leven. Het fundament voor vrede, dat door de EU (of EEG, of EGKS) in de jaren ’50 is gelegd, is een groot goed. Het is alleen zo jammer dat dit fundament voor velen een vanzelfsprekendheid is geworden. Ondanks deze rotsvaste overtuiging was ik nog niet direct zeker over een inschrijving voor het concours.

‘Het concours’

Werken bij de EU logoHoe ben ik er uiteindelijk op gekomen om deel te nemen aan het concours? Nou, heel simpel, door vaak genoeg op de site van WerkenbijdeEU te kijken en mezelf uiteindelijk in te schrijven voor de Meet & Greet. Het grappige is dat het bijwonen van een evenement als de Meet & Greet de drempel enorm verlaagt. Het zorgt ervoor dat het einddoel, werken bij de EU, een stuk tastbaarder wordt. Het voelt zelfs heel even ‘binnen handbereik’ als je in gesprek bent met mensen die het concours al eerder succesvol hebben afgerond. Daarom denk ik dat het bezoeken van de Meet en Greet voor mij uiteindelijk de doorslag heeft gegeven om me in te schrijven.

Volharden

Sinds de Meet & Greet staat er voor mij eigenlijk maar één begrip centraal en dat is ‘volharden’. Het inschrijven voor het concours is namelijk niet de meest gestroomlijnde inschrijving. Verwacht geen state-of-the-art webinterface à la Facebook en verwacht ook niet dat het inschrijfformulier je van extra motivatie voorziet; het enige wat het formulier uitstraalt is: ‘wij zoeken de allerbeste en de kans dat jij dat bent, is niet heel groot’. Ik denk dat het formulier hiermee de juiste verwachtingen schept, maar laat je er niet door van de wijs brengen. Na de inschrijving keerde bij mij toch weer voorzichtig het gevoel terug dat ik een mijlpaal had overwonnen: ik ben ingeschreven.

Gewoon doen

Computer Based TestIk hoop dat mijn verhaal je overtuigt om je in te schrijven voor het concours, juist omdat je een ‘andere’ studie doet dan gebruikelijk is. Een ietwat onzekere inschrijving voor het concours kan namelijk zomaar het begin zijn van iets moois. Wie weet haal je het concours niet in één keer, maar dan kun je het volgend jaar gewoon nog eens proberen. De ervaring die je nu al opdoet in het ‘niet halen’ van het concours kan de basis zijn voor je succesvolle tweede (of misschien zelfs derde) concours. Je bent niet de eerste die een aantal ‘oefenconcoursen’ nodig heeft om het uiteindelijk wel te halen.