Even voorstellen: Femke Bink nieuwe voorlichter

We zijn nu twee weken onderweg met het nieuwe team van WerkenbijdeEU.nl

foto Ruud Gort, gebruiksrecht WerkenbijdeEU.nlIn 2010 leerde ik WerkenbijdeEU.nl kennen tijdens een carrièrebeurs in Utrecht. Het was een van de weinige workshops waarin ik echt geïnteresseerd was. Ik was bijna afgestudeerd en het besef was goed doorgedrongen dat mijn studententijd echt ten einde was. Ik had ook veel zin om te gaan werken en het liefst wilde ik natuurlijk meteen de perfecte baan. Vanaf dag één van mijn studie politicologie was ik geïntrigeerd door de EU. We leefden toen nog niet in crisistijd, maar de EU was wel in crisis. Met het Nederlandse NEE en het Franse NON tegen de Europese grondwet vers in het geheugen, zocht de Unie naar hoe verder.

Tegen mijn afstuderen was mijn gedachte: nu ik het al die jaren zo intensief bestudeerd heb en voor mijn afstudeeronderzoek allerlei onleesbare beleidsteksten hebt door geploeterd, wil ik het ook in het echt meemaken. Ik wil zelf zien wat het is om met 27 nationaliteiten in een organisatie samen te werken, hoe ‘co-decision’ in de praktijk werkt en wat er waar is van de vooroordelen over ‘eurocraten’. Ik zag al helemaal voor me hoe ik met mijn badge door Brussel zou paraderen, maar het leek mij onbegonnen werk om er binnen te komen.

foto Paul HilkensIk kwam niet specifiek voor WerkenbijdeEU.nl naar de carrièrebeurs, maar op het moment dat ik het op het programma zag staan, besloot ik direct naar de workshop te gaan. Dit is mijn kans, zo dacht ik. De workshop vond plaats in een zaaltje buiten het lawaai van de drukke beursvloer. De goede tips en de verhalen van oud-trainees hadden mij overtuigd: het is echt niet onmogelijk om binnen te komen! Wat ik onbegrijpelijk vond waren de verhalen over collega trainees die hun hele traineeship niets anders deden dan Facebooken. Dan zit je op zo’n felbegeerde plek en dan maak je geen gebruik van die enorme kans!

Ik ben nu twee weken aan de slag als voorlichter voor WerkenbijdeEU.nl. Vorige week hadden we de eerste EU-traineeships Meet & Greet van het jaar en de eerste in ons nieuwe huis, het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik was niet alleen gastvrouw, maar ik heb in de speeddatesessies veel deelnemers tips gegeven op basis van mijn eigen ervaringen bij het secretariaat-generaal van de Raad. Ik heb ze tips gegeven om te lobbyen, ik heb ze verteld over hoe mijn beleidsopzet later in een persbericht verscheen en hoe ontzettend leuk het is om een internationale vriendengroep te hebben.

Ik kijk heel erg uit naar de komende tijd, waarin ik mij ga inzetten om jullie te voorzien van de meest relevante informatie over Europese carrières en traineeships. In mijn blogs lees je meer over mijn ervaringen bij Buitenlandse Zaken, in Brussel en zal ik zeker niet nalaten tips te geven waar het kan.