Doe het zelf

Elk half jaar neemt de Europese Commissie zo’n 700 (!!) trainees aan

do it yourselfDe trainees zitten verspreid over de meer dan 40 verschillende DG‘s (departementen) en ‘external services’ waaruit de Commissie bestaat. Elke trainee werkt op een andere afdeling, met andere collega’s en werkt aan een verschillend project. Het is daarom logisch dat elke trainee de periode anders ervaart. De een vertrekt ‘s ochtends van huis met interessante vergaderingen en projecten in het vooruitzicht, de ander kan zich verheugen op uren achter de computer doorbrengen zonder een duidelijke taak.

Helaas behoor(de) ik tot de laatst genoemde categorie. Dat ik tot de minder interessante categorie behoor, betekent echter niet dat ik het niet naar m’n zin heb en dat ik rondjes op m’n bureaustoel aan het draaien ben. Met een portie assertiviteit, creativiteit en doorzettingsvermogen kun je er zelf een ‘Europees feestje’ van maken. Dat heb ik de afgelopen weken geprobeerd te doen. Aangezien ik hier maar een paar maanden zit, wil ik het maximale eruit halen. Inmiddels ben ik erachter gekomen dat er genoeg manieren zijn om zelf verandering te brengen in de dagelijkse bezigheden, gelukkig! Wat kun je zoal doen?

evenementGa koffie drinken met je collega’s. Over het algemeen nemen zij zelf niet het initiatief om je beter te leren kennen. Echter, zodra je met ze aan tafel zit, komen er mooie en interessante verhalen uit. Laat ook zien dat je enthousiast bent over het werk en veel wilt leren. Vraag of ze je mee willen nemen naar vergaderingen en of ze je willen opnemen in diverse mailinglists. Op deze manier gaat een nieuwe wereld voor je open en het is nog eens goed voor je netwerk ook. Vergeten ze vervolgens om de daad bij het woord te voegen? Gewoon nog een keer vragen!

Schrijf je in voor evenementen. Ben je geïnteresseerd in mensenrechten, groene energie, financiële crisis of ICT? Over alle soorten onderwerpen worden lezingen, conferenties en debatten georganiseerd. Het bijwonen van deze evenementen is eveneens goed voor je netwerk. Handige websites zijn:

blog Olga van LeeuwenZorg dat je weet wat er van je verwacht wordt. Op dit moment van schrijven is waarschijnlijk al de eerste selectie gemaakt voor de volgende lichting trainees. Ben je geselecteerd? Vraag tijdens je sollicitatiegesprek aan welk project je zult gaan werken. Mocht je door meerdere DG‘s geselecteerd zijn, zoek dan het project uit dat je het meest interessant lijkt en de duidelijkste richtlijnen heeft. Mag je straks daadwerkelijk als trainee aan de slag? Zorg dat je aan het begin van je traineeperiode praat met je begeleider over wat er van je verwacht wordt en geef daarbij vooral aan wat jij graag wilt leren.

Kortom: je kunt je traineeperiode zo leuk en uitdagend maken als je zelf wilt!