Brussels: the social side

Vooral voor trainees heeft Brussel veel te bieden op sociaal vlak

woensdagavond borrelen op Place du ChatelainVeel pleinen, parken en oude gebouwen: Brussel geeft je het gevoel in een Zuid-Europese stad te wonen. En zoals iedere stad ligt Brussel er vooral mooi bij wanneer de zon schijnt. Elke week zijn er borrels op Place du Châtelain (woensdag) en Place du Luxembourg (donderdag). En het is bijzonder makkelijk om mensen te leren kennen in Brussel, een stad waar veel mensen komen en gaan.

Stage Committee

Het sociale leven rondom het traineeship is zeer goed geregeld. Bij de welkomstconferentie aan het begin leer je je eerste vrienden kennen. Alle trainees van zowel Commissie, Parlement, Raad als de andere instellingen zijn hier aanwezig. De Liaison Committee, een groep trainees uit de vorige traineeshipperiode, organiseert de eerste maand bijna dagelijks activiteiten om het ijs te breken tot het nieuwe Stage Committee aantreed

Het Stage Committee is een groep trainees die worden verkozen om de belangen van de trainees te vertegenwoordigen. Wekelijks landt er een nieuwsbrief in je mailbox met allerlei nieuwsfeitjes en activiteiten. Naast het Stage Committee zijn er ook de subcommittees, zoals film, talen, hardlopen, careers, entrepreneurs, fotografie, LGBT, muziek en andere. Je kunt natuurlijk ook je eigen subcommittee beginnen met een groep andere trainees.

Pleinen, Parken en Ontspanning

Tijdens de zomermaanden is er op Place du Châtelain iedere woensdag een markt waar je lekker kunt eten en drinken. Deze markt brengt de Bourgondische kant van Brussel naar recreëren in het Jubelparkboven. De vele kraampjes doen meteen gezellig aan. Châtelain is vooral een aanrader als je even uit de Eurobubbel wilt stappen, en het gewone stadsleven wilt verkennen. Op donderdag vindt de wekelijkse Euroborrel plaats op Place du Luxembourg, bekend tot buiten België als dé plek waar Eurocraten, lobbyisten en politici (en natuurlijk trainees) bij elkaar komen om bij te kletsen.

Brussel heeft ook veel parken. De twee meest centraal gelegen parken zijn het Jubelpark (Cinquantenaire) en het Koninklijk Park (Warandepark). Perfect om in te lunchen of hardlopen. Iets verder van het centrum (en groter) zijn het Woluwepark en het Ter Kamerenbos, die je op een vrije dag kunt verkennen.

Organisaties zoals Young Professionals in Foreign Policy (YPFP) en de Permanente Vertegenwoordiging (PVEU) van Nederland organiseren vaak interessante bijeenkomsten rondom actuele onderwerpen zoals klimaatverandering, de Duitse invloed binnen de EU, en de toekomst van het Europese energiebeleid. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje geleden de speech van Obama kunnen bijwonen via mijn lidmaatschap van YPFP. En op Koningsdag was de PV natuurlijk the place to be. De Nederlandse gemeenschap in Brussel heeft ook nog een maandelijkse borrel, georganiseerd door Nedcafé.

spontane ontmoeting EU-trainee en Belgische premierVoor ik het vergeet, er bestaat ook nog een Brussel buiten de Eurobubbel. Een aantal uitgaansgelegenheden die je zeker moet verkennen zijn de befaamde bierbar Delirium, waar je honderden verschillende soorten bieren kunt proeven; nachtclub Fuse, getipt als een van de beste van Europa en het wat rustigere café Goupil le Fol, met verschillende ruimtes die je doen denken aan knusse studentenkamers. Toch is politiek en stad niet altijd van elkaar te scheiden: tijdens een avond uit liep ik pardoes de Premier van België tegen het lijf. Voor een foto was hij wel te porren.

In Brussel is genoeg te doen en voor ieder wat wils, dus spring ertussen of laat het op je af komen!