Als auditor werken in Luxemburg bij de Europese Rekenkamer?

Meld je aan voor de selectieprocedure voor auditors

Let op: deadline voor inschrijving verlengd tot 24 april 12.00 uur ‘s middags

Europese RekenkamerTot 24 april 2014 kun je je inschrijven voor de selectieprocedure voor auditor bij de Europese Rekenkamer. Een belangrijke voorwaarde is dat je een breed scala aan kennis hebt op vakgebieden als recht, boekhouding, openbaar bestuur, financiën en economie, projectbeheer in verschillende bevoegdheden van de EU, informatici, audit- en evaluatietechnieken enz. Je hebt een afgeronde studie op universitair niveau (minimaal bachelor, diploma moet uiterlijk 31 juli 2014 behaald zijn) of een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt. Ook als hbo-talent met minimaal een 3-jarige bachelor kun je deelnemen. Daarnaast beheers je een officiële EU-taal (moedertaal) goed en het Engels, Frans of Duits behoorlijk. Het betreft een concours (selectieprocedure) voor een vaste functie en je komt na het succesvol doorlopen van deze selectieprocedure op een lijst te staan. Deze lijst wordt gebruikt voor functies bij de Europese Rekenkamer in Luxemburg.

Meer informatie over zowel de specifieke aard van de werkzaamheden, de selectieprocedure en vereisten vind je in het Publicatieblad.

Bij de Europese Unie raak je nooit uitgeleerd

Met een Europese carrière kun je jezelf breed ontwikkelen. Je werkt samen met meer dan 28 nationaliteiten en zit boven op belangrijke Europese ontwikkelingen. Je krijgt alle ruimte voor opleidingen en trainingen. Je raakt dus nooit uitgeleerd.

Wat doe je als auditor bij de Europese Rekenkamer?

auditorsJe werkt op gebieden als financiële audit, prestatie audit en interne audit. Als auditor verschaf je advies en zekerheid op alle operationele gebieden van de Europese Unie teneinde het bestuur en het beheer te verbeteren. Het kan gaan om werkzaamheden in alle lidstaten van de Europese Unie, maar ook in derde landen of internationale organisaties. Dat houdt in dat je bereid moet zijn veel korte dienstreizen te maken. Je moet in multinationale en multiculturele teams kunnen werken en bereid zijn je voortduren bij te scholen.

Wie kan solliciteren?

Je hebt een afgeronde studie op universitair niveau (minimaal bachelor, diploma moet uiterlijk 31 juli 2014 behaald zijn) of een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt. op een gebied dat relevant is voor de taken. Ook als hbo-talent met minimaal een 3-jarige bachelor kun je deelnemen. Je beheerst 1 officiële taal van de EU en het Engels, Frans of Duits goed. Werkervaring is niet vereist.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

gebouw Europese RekenkamerDe procedure rond het concours neemt ongeveer 9 maanden in beslag. Als je dit succesvol doorloopt, kun je gerekruteerd worden als auditor. Het concours start met de Computer Based Test, enkele toelatingstoetsen met meerkeuzevragen, waarmee je geschiktheid en vaardigheden worden beoordeeld. Behaal je een van de hoogste scores? Dan volgt een assessment van 1 tot 1,5 dag in Brussel. Daar worden je algemene, analytische, sociale en communicatieve vaardigheden getest. Naast een ‘casestudy’ doe je hierbij mee aan een groepsopdracht, verzorg je een presentatie en neem je deel aan een interview.

Hoe kun je je aanmelden?

Om mee te doen aan dit concours, moet je zowel een elektronische inschrijving als een compleet sollicitatiedossier indienen:

  • Elektronisch inschrijven doe je via je EPSO-account. Dit is een persoonlijk online profiel waarin je o.a. je diploma’s en opleidingen, je werkervaring, je talenkennis en je motivatie invult. Als je al eerder aan een concours meegedaan hebt, beschik je al over een account en kun je je daarmee aanmelden voor dit concours. Als je nog niet beschikt over een EPSO-account, kun je er een aanmaken via de website van EPSO.
  • In een later stadium zal EPSO je vragen om ook een compleet sollicitatiedossier per post op te sturen. Dit bevat het uitgeprinte en ondertekende sollicitatieformulier (zie je EPSO-account), samen met kopieën van een bewijs van staatsburgerschap (paspoort, identiteitskaart), diploma’s en/of certificaten, bewijzen van beroepservaring en bewijzen van talenkennis.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving en je sollicitatiedossier aan alle voorwaarden voldoen, raden we je met klem aan de leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken zorgvuldig door te nemen. EPSO heeft op YouTube een uitgebreide instructie staan over hoe je je moet aanmelden voor het concours.

Deadline

De deadline voor de elektronische inschrijving is 24 april 2014 om 12 uur ’s middags. Wacht niet tot het laatste moment, gezien de grote hoeveelheid informatie die je moet aanleveren.

Tips en voorbereiding

tips en voorbereiding1. Begin ruim op tijd aan je inschrijving: het verzamelen van diploma’s en getuigschriften kost tijd, net als het formuleren van een sterke motivatie.

2. Wees nauwkeurig bij je elektronische inschrijving en het samenstellen van je sollicitatiedossier. Is het compleet? Voldoe je aan alle voorwaarden? Check de aankondiging en leidraad voor dit concours.

3. Heb je je inschrijving afgerond en ingestuurd? Voorkom dat je de inschrijving voor de voorselectie mist! Check je EPSO-account minimaal 2 keer per week op nieuwe berichten, EPSO stuurt namelijk géén e-mail reminders.

4. Kies voor het boeken van een testlocatie voor de eerste testronde zo mogelijk voor Amsterdam. Dat is een rustigere testlocatie dan Brussel.

5. Begin ruim op tijd met oefenen voor de voorselectie en het assessment. Je vaardigheden kun je trainen met behulp van de nuttige websites en literatuur waarnaar wij verwijzen op onze website. Ook op de website van EPSO is oefenmateriaal bij dit concours te vinden.

6. Investeer in je talenkennis. Lees kranten en vakliteratuur in de tweede taal die je bij het concours hebt gekozen.

7. Heb je vragen over het concours, of zou je graag eens kennismaken met andere concourskandidaten? Word dan lid van onze LinkedIn-groep en discussieer mee!

Meer informatie

Aankondiging van het concours audit bij de Europese Rekenkamer
Leidraad voor algemene vergelijkende onderzoeken
Veelgestelde vragen op de website van EPSO
Overzicht 6 stappen naar een Europese carrière

Kijk voor uitgebreide informatie over de selectieprocedures, de verschillende concoursen, het werken bij de EU, het leven in Brussel etc. op de YouTube pagina van EPSO. Op YouTube kan je ook meer informatie vinden over het werken bij de Europese Rekenkamer.

Vragen?

Vragen over de selectieprocedure en de inhoud van dit concours kun je direct aan EPSO stellen via de blogsite van EPSO, via de EPSO Facebookpagina of via de EPSO LinkedIn pagina.
Gerichte, persoonlijke vragen over dit concours? Stuur een e-mail naar .

Begeleiding door WerkenbijdeEU.nl

assessmenttrainingWebinar en oefenmodules ter voorbereiding op de eerste testronde, de Computer Based Test
Heb je je aangemeld voor het concours? En heb je een inschrijfnummer van EPSO? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van WerkenbijdeEU.nl ter voorbereiding op de eerste testronde, de Computer Based Test (CBT). WerkenbijdeEU.nl biedt voordat de eerste testronde start, de mogelijkheid een webinar te volgen. Dit webinar wordt verzorgd door MeursHRM. Daarnaast biedt WerkenbijdeEU.nl je de mogelijkheid met online testmodules te oefenen. Voor het webinar en de testmodules is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Na je aanmelding nemen we contact met je op om je nader te informeren. Aanmelden voor deze begeleiding doe je door je naw-gegevens, een kopie van je EPSO-inschrijfnummer en een kopie van je paspoort te sturen naar . Vergeet alsjeblieft in deze e-mail niet aan te geven bij welk concours je begeleiding wilt ontvangen.

Training voor het assessment
WerkenbijdeEU.nl organiseert ook trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken. Het is altijd zinvol je bij WerkenbijdeEU.nl te melden als je besluit deel te nemen aan dit concours. Op die manier kunnen we goed contact houden met je en je nader informeren gedurende het concours.

Studiefaciliteiten voor rijksambtenaren

logo rijkHeb je een uitnodiging ontvangen voor het assessment, doe je mee aan de assessmenttraining van WerkenbijdeEU.nl en ben je rijksambtenaar? Dan kun je gebruik maken van de volgende regeling voor studiefaciliteiten:

  • buitengewoon verlof voor de twee dagen assessmenttraining,
  • reiskostenvergoeding voor assessmenttraining,
  • kostenvergoeding van assessmenttraining (indien eigen bijdrage wordt gevraagd),
  • buitengewoon verlof voor deelname aan het assessment in Brussel,
  • reiskostenvergoeding voor assessment,
  • twee extra verlofdagen voor eigen voorbereiding (studie).

In totaal betekent dit vijf studieverlofdagen + vergoeding reis- en trainingskosten.

Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname EU-concours‘ en vraag bij je P-functionaris naar nadere informatie over deze regeling.