Speeddaten voor een traineeship bij een van de Europese instellingen

“Het internationale aspect, dat spreekt mij aan! Met mijn kennis en kunde, kan ik iets betekenen voor Europa.”

bezoekers Meet & Greet EU-traineeshipZo’n 130 studenten, starters en young professionals kwamen op 18 juni naar de Meet & Greet over EU-traineeships bij de Rijksacademie voor Financiën, Economie en Bedrijfsvoering in Den Haag. De bijeenkomst werd geopend door Mendeltje van Keulen, Griffier Europese Zaken Tweede Kamer der Staten-Generaal, en trok ook ditmaal weer veel ambitieuze geïnteresseerden.

When in Rome do as the Romans

Mendeltje van Keulen spoorde de nieuwe lichting in de zaal aan om niet te bescheiden te zijn. Dit is volgens Van Keulen een van de hordes die genomen moet worden als je in het Brusselse aan de slag wilt. “Ik heb gestudeerd aan het Europa College in Brugge en er werden vaak inhoudelijke gastcolleges, gegeven waarbij EU-ambtenaren van de Europese Commissie aanwezig waren. We begonnen dan om half twee en ik kwam om half twaalf de zaal in lopen en dacht dan: wat gek, Mendeltje van Keulener zitten al medestudenten op de eerste rij, het begint toch pas om half twee? Wij Nederlanders gingen eerst lekker een hapje eten, kwamen daarna de zaal binnen en namen plaats op de achterste rij. Na de presentatie stormden onze medestudenten van de eerste rij naar voren naar de directeuren van de de DG’s met in hun hand hun cv en zeiden dan: “Ik was bij de presentatie, ontzettend interessant. Kunt u mijn cv meenemen, want ik wil graag opgaan voor de werving van het Blue Book”, en dan zeiden wij  Nederlanders: “Moet je zien wat een uitslover.” Je raad natuurlijk al wie we later bij de koffieautomaat op de gang bij de Europese Commissie terug zagen als het ons was gelukt, want ‘when in Rome do as the Romans’. Dit is de manier waarop in Brussel vaak de contacten worden gelegd.”

De aanhouder wint

Er vond een levendige discussie plaats tussen de panelleden Cor Hacking (gedetacheerd vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken bij de Europese Commissie, EuropeAid, heeft uitgebreide ervaring met de voorselectie van kandidaten voor het traineeship), Esra Sen-Yilmaz (Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU, begeleidt kandidaten die door de voorselectie voor een traineeship zijn gekomen), Femke Bink (voorlichter WerkenbijdeEU.nl) en het publiek. De sprekers gingen dieper in op de verscheidene EU-traineeships, het proces naar een traineeship toe en hoe een traineeship te bemachtigen.

Cor HackingWie als trainee bij de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Raad of een andere Europese instelling wil werken, zal de procedure met goed gevolg moeten doorlopen om überhaupt in aanmerking te komen voor een traineeship. Een goede voorbereiding is volgens Cor Hacking cruciaal. “Het vooronderzoek doe je voordat je de formulieren invult en je aanmeldt voor het traineeship. Dit geldt niet alleen voor een traineeship bij de Europese Commissie, maar ook de andere EU-instellingen. Ik heb verscheidene keren in de selectie gezeten voor het blue book traineeship. De selecteurs moeten een formulier invullen waarop punten worden toegekend voor de verscheidene onderdelen in het portofolio. Je krijgt punten voor je opleidingen, talenkennis, motivatie en extra punten voor bijzondere ervaringen of nevenactiviteiten. Mijn advies aan jullie is om je portfolio zo volledig mogelijk in te dienen. Wees niet te bescheiden en vermeld alles, zonder het aan te dikken.” De procedures van het traineeship verschillen per EU-instelling. De Europese Commissie ontvangt jaarlijks 18.000 aanmeldingen van geïnteresseerden uit alle 27 lidstaten. Deze procedure is dan ook het zwaarst en het strengst. Tip: bekijk de procedures van de verschillende traineeships en beslis op basis daarvan waar je kansen het hoogst zijn.

Esra Sen-YilmazNa het aanmelden voor het EU-traineeship begint het echte werk, namelijk het lobbyen. Bij de Europese Commissie start het lobbyen op het moment dat kandidaten het bericht ontvangen dat ze door de voorselectie heen zijn. Dit in tegenstelling tot het Europees Parlement, waar je al begint met lobbyen als je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Esra Sen-Yilmaz, beleidsmedewerker bij de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie, begeleidt kandidaten bij het lobbyen. “Kijk op een kritische manier naar je cv en in het bijzonder naar waar je specifieke ervaring ligt. Gebruik deze kennis bij de zoektocht naar een geschikte traineeplek. De informatie kun je gebruiken bij het schrijven van een korte en bondige motivatiemail waarin je jezelf voorstelt en een duidelijke inhoudelijke link legt tussen jouw achtergrond en de DG‘s van je keuze. Bel daar ook een paar keer achteraan. Doe dit aan het eind van de middag, dan is het rustiger en zijn secretaresses naar huis en dan heb je kans dat je meteen het afdelingshoofd aan de lijn krijgt. Bereid dit gesprek heel goed voor, weet wat je wilt vragen en wat je eraan over wilt houden. Wat ook heel goed werkt, is je netwerk. Soms hoef je niet per se een specifieke link te hebben, maar ken je iemand die je op grond van je cv naar binnen weet te krijgen.”, aldus Sen-Yilmaz. Kortom, lobbyen vergroot je kansen. Houd er wel rekening mee dat niet elke EU-instelling het lobbyen waardeert, dus informeer je goed. “Hoe dan ook, de aanhouder wint, dus niet opgeven als het de eerste keer niet lukt.”, aldus Sen-Yilmaz.

Speeddaten

speeddate Meet & Greet WerkenbijdeEU.nlTijdens vier speeddatesessies met (voormalig) EU-trainees kregen de deelnemers alle ins en outs te horen over EU-traineeships, het leven als EU-trainee en de carrièremogelijkheden na het EU-traineeship. Isabel Ruesen, vertaaltrainee bij de Europese Commissie, vindt dat een traineeship bij de Commissie en andere Europese instellingen waardevolle internationale werkervaring oplevert en raadt het de deelnemers vol enthousiasme aan. “De Commissie is een ontzettend internationale en multiculturele instelling, je hoort allerlei talen om je heen en dat spreekt mij erg aan. Bovendien leer ik op deze manier erg veel van wat er binnen en buiten de EU plaatsvindt en hoe het beleid gemaakt wordt.”

Brussel, fietsen door een wereldstad

Het internationale aspect zie je niet alleen terug in je werk, maar ook zeker in het leven in Brussel. Niet alleen is het leven in Brussel een wereld van verschil met het leven in Nederland, maar het geeft het traineeship ook een extra dimensie. “Brussel gedraagt zich als een wereldstad. Er is enorm veel verkeer en niet veel mensen fietsen. Ik trek mij daar als Nederlander niks van aan en pak gewoon de fiets, maar de andere weggebruikers zijn hier niet zo aan gewend. Verder is er echt altijd wat te doen, er wordt veel voor trainees georganiseerd. Trainees hebben een eigen vereniging, met meer dan 40 actieve commissies. Daarnaast is het erg leuk dat er in Brussel enorm veel verschillende talen gesproken worden. Laatst stond ik bijvoorbeeld in de rij bij een ‘frietkot’, en werd er voor mij Frans en achter mij Italiaans gesproken. Dat is voor mij echt fantastisch.”, aldus Ruesen. Brussel, slechts twee uur rijden van onze politieke hoofdstad Den Haag, maar toch een wereld van verschil.

lobbyen voor een traineeship bij de EUNetwerk je weg naar Brussel

De ambitieuze en geïnspireerde deelnemers waren nog niet uitgesproken en gaven gehoor aan de tip van Esra-Sen Yilmaz, “Leg contacten en maak gebruik van netwerkmogelijkheden. Wie weet haal jij vandaag tijdens de netwerkborrel al je traineeship binnen, nog voordat je gesolliciteerd hebt.” Kortom, netwerk je weg naar Brussel.

Loraine Nurmohamed, juni 2013